Wijncursussen bij één van de aangesloten wijndocenten

Facebooktwitterlinkedinmail

Altijd een passende wijncursus

Wilt je je wijnkennis naar een hoger niveau brengen? Volg een wijncursus bij één van de aangesloten docenten. Je kunt kiezen voor een wijncursus van één avond, maar en zijn ook opleidingen van een jaar. Je vind een ruim aantal cursussen en wijnworkshops, Wijnvignet (SDEN 1), Wijnoorkonde (SDEN 2), Wijnbrevet (SDEN 3), Wine2Move en verschillende thematische wijncursussen.

Bekijk onze cursussen en klik op een wijncursus voor meer informatie.

Wijnopleidingen voor amateurs en professionals

De aangesloten docenten van de Associatie van (onafhankelijke) Wijndocenten verzorgen wijnopleidingen voor sommeliers, importeurs, winkeliers, horeca, bloggers en wijnliefhebbers. We geven lessen voor SDEN– de grootste wijnopleider in Nederland, met meer dan 1000 cursisten per jaar. De passie, ervaring en professionaliteit van de docenten geeft je houvast met proeven. Je leert met plezier en met resultaat.

SDEN1 – Wijnvignet

Deze basis wijncursus is een tweedelige, praktijkgerichte wijncursus vooral gericht op het ervaren en genieten van wijn. Houd u van wijn en wilt u er wat meer van weten? Dan is deze basiscursus een mooie gelegenheid om wat meer te weten te komen over wijn, een beetje theorie maar voornamelijk veel doen.

U krijgt in twee dagdelen veel proefervaring en een goed beeld van wijnproductie, wijnkenmerken en het leren combineren van wijn met gerechten. U kunt aansluitend het basisdiploma Wijnvignet SDEN1 behalen, wat landelijk erkend wordt. Kortom een leuke en informatieve inleiding in de wijn die u ook kunt gebruiken om verder te leren.

De komende opleidingen vind je hier.

SDEN2 – Wijnoorkonde

Wijn is een boeiend product: hoe meer je van wijn weet, hoe interessanter het wordt. Veel mensen drinken met plezier een goed glas wijn en zouden graag iets meer over wijn willen weten. Hoe kies ik een wijn uit een wijnkaart of in het schap? Hoe herken ik druivenrassen? Welke wijn kan ik bewaren en hoe? Welk gerecht past bij deze wijn?

Deze basiscursus laat je in -meestal- vijf dagdelen kennis maken met alle facetten van wijn! U leert herkennen wat u lekker vindt en komt meer te weten over wat de betekenis is van dat u ziet op het etiket. Ook wijnwetgeving en wijnbouw/wijnbereiding komen aan bod. Kortom een cursus voor de beginnende professional of echte liefhebber.

De komende opleidingen vind je hier.

SDEN-3 Wijnbrevet

Het Wijnbrevet is vooral een erkend diploma voor degenen die in de drankensector werken. Maar ook wijnliefhebbers die nòg meer van wijn willen weten melden zich vaak aan voor het Wijnbrevet. In de meeste gevallen bestaat deze wijncursus uit acht avonden waarop uitgebreid wordt ingegaan op wijnbouw, wijnbereiding, wijnlanden en -gebieden, druivenrassen en wijn-spijscombinaties.

Het belangrijkste in deze cursus is het leren proeven van wijnen, meestal wel 60 à 70, en bij sommige docenten wel 100 wijnen die geanalyseerd worden en op een deskundige wijze worden besproken. Het is erg leuk om de verschillende rassen te leren herkennen en te weten waar ze veelal vandaan komen. Het cursusmateriaal omvat vele “wijnfeiten” en moet goed bestudeerd worden om een kans te maken dit diploma te behalen. Met dit diploma kunt u klanten van de wijnhandel en de horeca zeker een goed advies geven.

De komende opleidingen vind je hier.

Andere drankcursussen voor het slijtersvakdiploma

Deze opleiding is bedoeld voor werknemers/eigenaren van Slijterijen en horecaondernemingen. De cursus besteedt veel aandacht aan het proeven van diverse dranken maar de theorie staat centraal. Zo leert u alles over wetgeving, hygiëne, herkomst van dranken en marketing voor dranken.

Deze specialistische opleiding is bedoeld voor professionals die gesteund door vakkennis een top praktijk kunnen uitoefenen. De Slijtersvakopleiding wordt niet als complete opleiding aangeboden. U dient de vier verschillende diploma’s te halen, zoals u onderstaand op deze pagina kunt lezen. Indien u deze in uw bezit heeft kunt u het Slijtersvakdiploma opvragen bij de Slijtersunie.

Wat houdt het Slijtersvakdiploma in?

Na het succesvol afronden van de 4 onderdelen waar deze opleiding uit bestaat, komt men in aanmerking voor het door de branche erkende Slijtersvakdiploma, te verstrekken door de Commissie Slijters na het behalen van de drie examens.

Het Slijtersvakdiploma bestaat uit 4 onderdelen

SDEN1 – Gedistilleerdvignet

De basiscursus Gedistilleerdvignet is tweedelig, praktijkgericht en vooral gericht op het ervaren en genieten van sterke drank. Houdt u van gedistilleerde drank en wilt u er wat meer van weten? Dan is de basiscursus een mooie gelegenheid om wat meer te weten te komen over sterke drank, een beetje theorie maar voornamelijk veel doen.

U doet in twee dagdelen veel proefervaring op, er wordt op heldere wijze uitgelegd hoe de productie plaatsvindt, hoe verschillende soorten gedistilleerde dranken ontstaan en welke serveermogelijkheden er zoal zijn. Aansluitend kunt u examen doen voor het landelijk erkende diploma SDEN1 Gedistilleerdvignet. Kortom een leuke en informatieve eerste stap in de wereld van gedistilleerde dranken.

SDEN3 – Gedistilleerdbrevet

Achter iedere fles gedistilleerd gaat een boeiende en verrassende wereld schuil. Een sensatie van smaak, een specifieke productiemethode, een nieuw productiegebied of zelfs een compleet nieuw ingrediënt. Werkt u in een slijterij, restaurant of wilt u gaan werken met gedistilleerd?

Kunt u ook zo genieten van een heerlijke Schotse whisky, Hollandse jenever of Russische Wodka? Dan bent u waarschijnlijk ook benieuwd naar het verhaal achter het etiket.

Je vind alle komende gedistilleerdopleidingen hier.

SDEN3 – Bierbrevet

Deze cursus is bedoeld voor werknemers/eigenaren van Slijterijen en horeca-ondernemingen maar is ook geschikt voor bierliefhebbers. De cursus besteedt veel aandacht aan bier proeven en vergelijken maar de theorie staat centraal. Zo leert u alles over het schenken van bier en het brouwproces. De cursus geeft u kennis om biersoorten en bierherkomst te herkennen en te beoordelen.

Bij het Bierbrevet leert u de geschiedenis van binnenlandse bieren (Heineken, Amstel, Bavaria, Grolsch, Brandt etc.) en gaat u op reis langs bieren uit België, Duitsland, Groot-Brittannië, Tjechië en vele andere landen.

het Bierbrevet (Bier SDEN3)

Scroll naar top