Waar vind ik een goede wijncursus (SDEN2 of een SDEN3) bij mij in de buurt?

Facebooktwitterlinkedinmail

Je zoekt een goede wijncursus. Je bent op de juiste website om je op weg te helpen.

Wat is een SDEN-2 wijncursus?

Deze opleiding wordt ook wel een Wijnoorkonde opleiding genoemd.

Wijn is een boeiend product: Hoewel je wijn wellicht lekker vindt weet je dat hoe meer je van wijn weet, hoe interessanter het wordt. Veel mensen drinken met plezier een goed glas wijn. Maar zouden graag iets meer over wijn willen weten. En hoe kies ik een wijn uit een wijnkaart of in het schap? Maar hoe herken ik druivenrassen? Welke wijn kan ik bewaren en hoe doe ik dat? Welk gerecht past bij deze wijn? Doordat je een SDEN-2 wijncursus volgt ga je beter begrijpen en meer genieten.

Deze basiscursus laat je in -meestal- vijf dagdelen kennis maken met alle facetten van wijn! Daardoor leer je herkennen wat je lekker vindt en komt meer te weten over wat de betekenis is van dat je ziet op het etiket. Ook wijnwetgeving en wijnbouw/wijnbereiding komen aan bod. Kortom een cursus voor de beginnende professional of echte liefhebber.

Wat is de Wijnoorkonde?

De Wijnoorkonde is een diploma op niveau SDEN2 van Stichting Dranken Examens Normering. Het SDEN is een onafhankelijke organisatie waardoor je diploma erkend is en zijn waarde behoudt.

Voor wie is de Wijnoorkonde geschikt?

 • Werknemers in de horeca/wijnafdeling in een supermarkt
 • Parttime werknemers in een wijnhandel, slijterij of groothandel
 • Consumenten, wijnliefhebbers
 • Geen toelatingseisen (behalve de rechtmatige leeftijd om wijn te mogen proeven).

Wat is het niveau van de Wijnoorkonde?

Na het succesvol behalen van het landelijk examen betekent het dat je in elk geval:

 • De veel voorkomende druivenrassen kent
 • De belangrijkste klassieke en nieuwe wijngebieden (her)kent.
 • De basis van wijnbouw weet
 • Iets weet van wijnwetgeving
 • De basis van wijnbereiding kent
 • De verschillende wijnstijlen weet te herkennen
 • De basis weet van wijn en spijscombinaties
 • Enige kennis over verantwoord alcoholgebruik heeft
 • Dankzij deze ‘brug’ beter voorbereid is op het Wijnbrevet.

Wanneer en waar starten de volgende SDEN2 wijncursussen?

Op deze website staat op de homepage het complete aanbod van alle wijndocenten. Hier vind je de kaart met de komende wijncursussen.

Wat is het verschil tussen een SDEN2 wijncursus en een SDEN3 wijncursus?

De SDEN2 wijncursus is vooral een brede basiscursus die je een goed fundament geeft. Hierop kan je je wijnkennis bouwen. We raden je aan om deze eerst te volgen. Daardoor ben je beter voorbereid op het Wijnbrevet. De SDEN3 wijncursus gaat dieper in op de wijngebieden. Doordat je tijdens de basiscursus al geleerd hebt om de belangrijkste druivenrassen goed te (her)kennen kan je nu je kennis verbreden. Ook kan je dan de overeenkomsten en verschillen beter begrijpen en herkennen.

Wat is een SDEN3 wijncursus?

Deze cursus wordt ook wel een Wijnbrevetopleiding genoemd.

Het Wijnbrevet is vooral een erkend diploma voor degenen die in de drankensector werken. Maar ook wijnliefhebbers die nòg meer van wijn willen weten melden zich vaak aan voor het Wijnbrevet. In de meeste gevallen bestaat deze wijncursus uit acht avonden. Daarbij wordt uitgebreid ingegaan op wijnbouw, wijnbereiding, wijnlanden en -gebieden, druivenrassen en wijn-spijscombinaties.

Het belangrijkste in deze cursus is het leren proeven van wijnen, meestal wel 60 à 70 wijnen die geanalyseerd worden.m En op een deskundige wijze besproken. Sommige wijndocenten vinden dat te weinig en laten veel meer proeven. Daardoor bouw je een bredere wijnkennis op dan bij de budgetwijncursussen. Het is erg leuk om de verschillende rassen te leren herkennen en te weten waar ze veelal vandaan komen. Het cursusmateriaal omvat vele “wijnfeiten” en moet goed bestudeerd worden. Daardoor maak je een grote kans om dit diploma te behalen. Met dit diploma kunt u klanten van de wijnhandel en de horeca zeker een goed advies geven.

Wat is het Wijnbrevet?

Het Wijnbrevet is een diploma SDEN3 niveau van de Stichting Dranken Examens Normering. Het Wijnbrevet is het toegangsdiploma tot de vinologenopleiding. Er zijn geen toelatingseisen voor een cursus of examen voor het Wijnbrevet. Het Wijnbrevet is een vervolgcursus op de cursus voor de Wijnoorkonde. Toch kan je afhankelijk van je kennis en ervaring ook direct toegelaten worden.

Ook dit diploma wordt afgenomen door de Stichting Dranken Examens Normering. Het SDEN is een onafhankelijke organisatie waardoor je diploma erkend is en zijn waarde behoudt.

Voor wie is het Wijnbrevet geschikt?

 • Medewerkers gastronomie, horeca, wijnhandel, slijterij of groothandel
 • Consumenten, wijnliefhebbers
 • Geen toelatingseisen (behalve de rechtmatige leeftijd om wijn te mogen proeven). Het is wel belangrijk dat je over voldoende basiskennis beschikt.

Wat is het niveau van het Wijnbrevet?

Het niveau na het succesvol behalen van het landelijk examen betekent het dat je in elk geval:

 • Kan beginnen aan de opleiding tot Vinoloog aan de Wijnacademie
 • Alle klassieke en nieuwe wijngebieden (her)kent
 • Kan vertellen hoe wijn gemaakt wordt, van druif tot in het glas
 • Kennis heeft van wijnwetgeving in verschillende delen van de wereld
 • Verschillende wijnstijlen weet te herkennen
 • Kan adviseren in wijn en spijscombinaties
 • Kennis over verantwoord alcoholgebruik heeft
 • Dankzij deze ‘brug’ beter voorbereid is op de vinologenopleiding van de Wijnacademie.

Wanneer en waar starten de volgende SDEN3 wijncursussen?

Op deze website staat op de homepage het complete aanbod van alle wijndocenten. Hier vind je de kaart met de komende wijncursussen.

Waar vind ik de opleiders van goede SDEN wijncursussen?

De aangesloten wijndocenten geven de wijncursus in Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland en Noord-Brabant. Daardoor vindt je snel iets in je buurt. Maar zoek je een wijncursus in Zeeland, een wijncursus in Groningen of een wijncursus in Limburg? Informeer bij een wijndocent van Wijndocent.nl naar de mogelijkheden.

In welke woonplaatsen zijn de wijncursussen?

De aangesloten wijndocenten organiseren de wijncursussen in tal van plaatsen. Natuurlijk zijn er wijncursussen in Rotterdam, wijncursussen in Utrecht, wijncursussen in Amsterdam. Maar de docenten geven ook wijncursussen in plaatsen als in ‘s-Hertogenbosch, Alphen aan den Rijn, Antwerpen, Best, De Koog (Texel), Emmeloord, IJsselmuiden, Nijkerk, Oudeschool, Rijnsburg, Zaandam en Zeist.

Omdat deze groep wijnopleiders in heel Nederland gevestigd zijn en doordat deze wijndocenten ervaren zijn is er genoeg aanbod.

Je kunt hiervoor de filters in de cursusdatabank gebruiken. Daarmee vind je gemakkelijk de wijncursus.

Worden tijdens de lockdown periode ook online wijncursussen gegeven?

Een groot aantal wijndocenten bieden je ook een veilige manier om je wijnkennis op peil te brengen. En te houden!

Er zijn ook een aantal docenten die cursussen voor zelfstudie aanbieden.

Hoe vind ik een goede wijnopleider?

Je wilt een goede opleiding maar ook een goede opleider? Gebruik hiervoor de filters in de cursusdatabank gebruiken, maar je kunt ook je eigen woonplaats invullen. Daarmee vind je het cursusaanbod in een straal van 75km om je heen.

Tijdens een wijncursus bij een goede wijndocent leer je ook wijn met gerechten combineren.
Is dit een goede wijn-spijscombinatie?
Scroll naar top