v

Ton Wortelboer – Procuwijs

Mijn naam is Ton Wortelboer, wijndocent, vinoloog, echtgenoot, vader en opa. Al ruim 35 jaar verzorg ik met passie workshops en cursussen over wijn en sterke dranken.

In welke regio(’s) ben ik actief?

Workshops en cursussen kunnen in principe in heel Nederland op maat verzorgd worden, zelf woon ik in Alphen aan den Rijn.

Mijn specialisme:

De “oude” wijnwereld heeft toch wel mijn voorkeur en dan heb ik het altijd graag over Vino de Jerez met zijn unieke producten maar ook Duitsland en de Elzas zijn mijn favorieten. Eigenlijk moet ik eerlijk bekennen dat, waar men mooie wijnen maakt daar wil ik over vertellen.

Wat maakt mijn manier van lesgeven uniek?

Ik ben een echte verhalen verteller en probeer op die manier het waakvlammetje van wijn bij eenieder te laten ontbranden.

Waarom ik persoonlijk vind dat iedereen meer over wijn moet weten:

Voor mij staat wel vast dat je eerst moet begrijpen hoe het komt dat het product wat in het glas zit zo smaakt. Dan de volgende stap is mensen laten ontdekken wat ze er zelf van vinden, dus het leren waarnemen. Het leren waarnemen gaat niet over de woorden lekker of niet lekker, maar zoals eerder gezegd, er iets van vinden.

Mijn (wijn)quote:

Voor elke dag is een lach en een glas.

Waarom ben ik Wijndocent geworden?

In de jaren 70 van de vorige eeuw zeer actief geweest samen met een chef kok met het bedenken van grappige, spannende maar vooral verrassende combinaties.
Meer uit interesse voor de componenten die in de keuken gebruikt werden, dan om een ultieme gastronomische combinatie neer te zetten.
Overigens de term gastronomie werd in die tijd zelden tot nooit gebruikt maar dit terzijde.
Door die constante positieve discussie met de keuken is mijn interesse gebleven voor de wijn-spijs materie.
Begin jaren 80 het horeca onderwijs ingegaan om de opgedane interesse, kennis en ervaring door te geven aan de volgende generatie gastheren en gastvrouwen.
Na het halen van de onderwijsbevoegdheid ook de Vinologen opleiding gedaan om de bevestiging zeker te stellen van enige kennis.
Daarbij de mogelijkheid gekregen om na een zwaar examen SVH Wijnmeester te worden.
Een titel waar ik trots op ben en zeker als voorbeeld functie naar mijn leerlingen toe.

Naast mijn docentschap gaf ik al veel wijncursussen en proeverijen om een andere doelgroep enthousiast te krijgen voor het product wijn.
Elke keer weer spannend en een uitdaging.
Al met al ben ik tot de ontdekking gekomen dat je nooit klaar bent met de materie en dat het elke dag weer met plezier een reis is door de wonderlijke wereld van de wijn alleen of samen met uitdagende gerechten.

In de lange tijd dat ik het voorrecht heb mensen enthousiast te maken voor het product wijn, heb ik eigenlijk nooit een moment gehad van ik stop ermee!
Op zeker is het dat bij elke start van een wijncursus, of dat nu de basis, niveau 1, 2 of niveau 3 is, de mensen anders weggaan dan dat ze komen.
Het houdt ook in dat je als wijndocent je iedere keer moet verdiepen in de materie.
Zo snel als de markt verandert zo snel moet je ook op de hoogte zijn van die veranderende markt.
Uiteraard blijven we het hebben over vergist druivensap maar toch.
Gewoon vanaf de basis je gevoel volgen, doelen waarmaken en op een positieve manier in je werk en het leven staan, laat dat het motto zijn.
Voel je welkom en maak kennis met Procuwijs, boeiend in wijn en gedistilleerd.

Gevestigd in Alphen aan den Rijn. Website: Procuwijs

Arno Aartsen

Ton Wortelboer – Procuwijs

Mijn naam is Ton Wortelboer, wijndocent, vinoloog, echtgenoot, vader en opa. Al ruim 35 jaar verzorg ik met passie workshops en cursussen over wijn en sterke dranken.