Wat zijn de SDEN exameneisen?

Facebooktwitterlinkedinmail

SDEN is hét landelijk erkende exameninstituut

De interesse in wijn, bier en gedistilleerde dranken neemt toe. De wijnconsumptie is de afgelopen 40 jaar bijna verviervoudigd, bier is hip en de wereld van gedistilleerde dranken is volop in beweging. De vraag naar gekwalificeerde professionals met gedegen drankenkennis stijgt hierdoor. Naast het volgen van een goede cursus of opleiding, biedt een erkend SDEN-diploma meer kans op een baan in de horeca of vakhandel. En biedt het een goede opstap naar een vervolgopleiding.

SDEN wijnexamens

De opgedane kennis tijdens een wijncursus kan afgesloten worden met een landelijk erkend diploma. SDEN ontwikkelt wijnexamens op vijf verschillende niveaus. Van een instapniveau (SDEN-niveau 1) voor mensen die iets meer van wijn willen weten tot en met Magister Vini (SDEN-niveau 5) voor wijnkennis op het hoogste professionele niveau. Doordat SDEN onafhankelijk is van de wijndocenten is de waarde van de diploma’s geborgd.

SDEN ontwikkelt wijnexamens op vijf verschillende niveaus. Van een instapniveau (SDEN-niveau 1) voor mensen die iets meer van wijn willen weten tot en met Magister Vini (SDEN-niveau 5) voor wijnkennis op het hoogste professionele niveau. De verschillende niveaus staan hieronder kort beschreven. Eveneens komen de examenprocedures per niveau aan bod.

Bezoek SDEN-website voor de exameneisen

SDEN is de instantie die de normen vaststelt voor de examens van de 5 verschillende niveaus, de examens opstelt en deze afneemt.

Deze normen worden regelmatig geëvalueerd en aan de actualiteit aangepast. Daarom blijven de normen up-to-date en sluiten aan op de wijnmartkt in de lage landen.

De actuele eisen vind je op de SDEN-website.

Januari 2021

Toetsmatrijzen

De toetsmatrijzen van de Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN) beschrijven welke kennis vereist is voor de verschillende SDEN-examens. De toetsmatrijzen dienen als basis voor de samenstelling en de afname (of voor het samenstellen en het afnemen) van de examens. Voor elk examenniveau zijn hieronder de toetsmatrijzen te downloaden.

 Wijnexamens

Toetsmatrijzen wijnexamensToelichting op de toetstermen
Toetsmatrijs SDEN-niveau 1 Toelichting op toetstermen SDEN-niveau 1
Toetsmatrijs SDEN-niveau 2 Toelichting op toetstermen SDEN-niveau 2
Toetsmatrijs SDEN-niveau 3 Toelichting op toetstermen SDEN-niveau 3
Toetsmatrijs SDEN-niveau 4 Toetsmatrijs SDEN-niveau 4, module 1 Toetsmatrijs SDEN-niveau 4, module 2 Toetsmatrijs SDEN-niveau 4, module 3 Toetsmatrijs SDEN-niveau 4, module 4 Toelichting op toetstermen SDEN-niveau 4

Overige documenten wijnexamens

Eindtermen bierexamens

Eindtermen gedistilleerdexamens

Scroll naar top