Over de kleur van druiven en van wijn

Facebooktwitterlinkedinmail

Waarom is een wijn van blauwe druiven rood?

Er zijn blauwe druiven en witte druiven.

Je hebt rode wijn, witte wijn en rosé.

Witte wijn wordt meestal gemaakt van witte druiven, maar je kunt ook witte wijn maken van blauwe druiven. Dit doe je door de schillen van de blauwe druif niet te gebruiken bij de wijnbereiding. Dit komt omdat de kleurstoffen van de blauwe druif in de schil zitten.
Deze kleurstoffen zijn blauw. Als je die kleurstoffen zou isoleren en er een oplossing van zou maken, dan zou je een blauwe oplossing krijgen.

Bij een rode wijn neem je de schillen mee bij de wijnbereiding.

Rarara, waarom heb je dan geen blauwe wijn in plaats van rode?

De koks onder jullie die ooit verse rode kool hebben gemaakt, weten het antwoord misschien. Want wat doe je als je de blauwe kleur van de kool wilt veranderen in een mooie kleur rood?
Juist, ja, je gooit er een scheutje azijn bij. Door de zuurtoevoeging ontstaat er een kleuromslag van blauw naar rood. De lakmoesproef. Als je dus aan de oplossing van de blauwe kleurstoffen uit de druif, een beetje zuur toevoegt, wordt deze rood. Als je daarna weer base toevoegt, wordt de oplossing weer blauw.
Dit verklaart ook het feit dat je een blauwe aanslag op je tanden krijgt, als je niet lang na het tanden poetsen rode wijn drinkt. Als je tegen een wit gekalkte muur een glas rode wijn gooit, krijg je een blauwe vlek. Als je rode wijn door de gootsteen gooit, krijg je blauwe aanslag. Tandpasta, kalk en afwasmiddel zijn basisch.

De zuren

Met andere woorden: als wijn geen zuren zou hebben, zou er geen rode wijn bestaan, maar blauwe wijn. In sommige hete jaren in bloedhete wijnbouwgebieden, zoals bijvoorbeeld Central Valley in Chili, wordt door de hitte te veel zuur afgebroken. Dan is de rode wijn niet meer rood, maar wordt hij blauwachtig. Dit probleem wordt dan opgelost door zuurtoevoeging.

Blauwe wijn

Enkele jaren geleden stond er in sommige winkels blauwe wijn in de schappen. Hoe zit het daarmee? Dat was een beetje een hype. Dat was inferieure witte wijn waar een blauwe kleurstof aan toe was gevoegd. Geen enkele producent van witte kwaliteitswijn zou het in zijn hoofd halen zijn wijn blauw te kleuren.

Scroll naar top