wijndocent Jan

Jan Vegter – Cave Supérieure

Facebooktwitterlinkedinmail

Van origine ben ik electronica-ingenieur. Ik werkte jarenlang in de medische wereld, eerst technisch, later in verkoop en marketing. In die periode woonde ik lange tijd in Frankrijk. Daar leerde ik de Franse taal goed spreken, raakte in de ban van wijn en maakte vele reizen naar de Franse wijngebieden.
Na nog enkele jaren in België gewerkt te hebben en ook daar ook weer het Bourgondische leven meegemaakt te hebben, keerde ik dertien jaar later naar Nederland terug.

Voor mijn werk heb ik zeer veel gereisd en wel 60 landen bezocht, ook veel buiten Europa. Daardoor leerde ik vele lokale wijnen en eetculturen kennen. Daardoor kreeg ik ook steeds meer interesse interesse in wijn en begon mijn passie voor wijn en wijn-spijs combinaties.

Vrij snel na mijn terugkeer begon ik met het wijnbrevet en direct daarna met de vinologenopleiding. Maar het diploma Vinoloog was mij niet genoeg en zo begon ik na enkele aanvullende cursussen met de WSET-opleidingen, eerst Advanced en daarna de diploma Course. Deze opleiding heb ik in 2008 als DipWSET afgesloten. En vervolgens heb ik in 2009 de titel Weinakademiker behaald.

In 2010 ben ik met een nieuwe uitdaging begonnen, het Magister Vini (MV) traject en dit heb ik op 10 oktober 2014 succesvol afgerond met de verdediging van mijn scriptie over de wijnen van de Provence. Ik mag mijzelf dan nu ook Magister Vini noemen. MV staat voor Nederland’s hoogste wijnopleiding. Ik ben ook WSET Certified Educator® en ik geef wijncursussen, verzorg proeverijen en adviseer particulieren en bedrijven over wijn.

Mijn specialismen zijn:

In de eerste plaats Frankrijk. Door veelvuldige wijnreizen ken ik praktisch alle wijnstreken daar, ook de minder bekende zoals de Jura, Gaillac, Saint Pourçain enz. Het feit dat ik de taal goed spreek helpt daar enorm bij. En verder Duitsland, Italië en Spanje. Omdat ik die gebieden goed ken en veel wijnboeren ter plaatse heb gesproken, kan ik daar levendig over vertellen en dat maakt het voor cursisten meer inzichtelijk. Wijn-spijs is ook een passie en omdat ik zelf ook graag kook ben ik daar vaak mee bezig.

Wat maakt mijn manier van lesgeven uniek?

Door mijn uitgebreide kennis van de landen, gebieden en lokale culturen kan ik hierover heel levendig en inzichtelijk vertellen. Daardoor wordt de lesstof veel interessanter en meer begrijpelijk. En heb je tips nodig voor een wijnreis, dan kun je altijd bij mij terecht.

Laat een reactie achter

Scroll naar top