Dramatische gevolgen voor de Franse wijnproducenten door lentevorst.

Facebooktwitterlinkedinmail

(auteur Jan Vegter)

Inmiddels is overduidelijk dat de lentevorst grote schade heeft aangericht in de Franse wijngaarden.

Geschat wordt dat de oogst zo’n 30% minder wordt dan normaal en dat dit een enorme schade voor de wijnindustrie zal zijn, geraamd op 2 miljard euro. En dit terwijl de boycot van Franse wijnen door Trump en de Corona epidemie al zoveel problemen hebben veroorzaakt en waardoor er o.a. overvolle kelders zijn met onverkochte wijn. Het enige positieve is dat er voldoende voorraad is om tekorten op te vangen.

Rampzalig, eerst warm, dan extreem koud

Kortom de ene ramp na de andere. Om de landbouw industrie te helpen heeft de Franse regering al een steunpakket goedgekeurd van 1 miljard euro en dit zal voornamelijk gebruikt worden voor de wijnbouw en de fruitteelt (appels, peren, abrikozen, perziken e.d.).

Voorafgegaan door een warme periode, waardoor de wijnstokken twee weken eerder uitliepen dan normaal, daalden de temperaturen op 6, 7 en 8 april in grote delen van Frankrijk. Hierdoor bevroren die uitlopers (zie foto). Het moment van uitlopen speelt een grote rol. Als de knoppen nog niet zijn uitgekomen begint de schade pas bij -8°C, maar als ze op het punt staan uit te lopen kan de schade vanaf -2°C optreden en uitgelopen al tussen 0 en -2°C.

De temperaturen daalden tot wel -9°C. Alle belangrijke wijngebieden werden getroffen Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Jura, Languedoc, Provence, Loire en de Rhône. Alleen de Elzas bleef grotendeels gespaard. Overigens werd niet alleen Frankrijk getroffen. Ook in de noordelijke delen van Italië is veel schade.

In sommige wijngebieden, zoals in de Chablis, zijn de wijnbouwers voorbereid op lentevorst omdat het daar regelmatig voorkomt. Dit wordt o.a. gedaan met vuurkorven waarin hout wordt verbrand, met anti-vorst kaarsen, met windmolens die er door luchtstromen voor zorgen dat de temperaturen in de lager gelegen stukken niet te ver dalen of met spuitsystemen.

Vorst tot diep in het zuiden

Op 8 april daalden de temperaturen in de Rhône vallei tot -9°C en zelfs in de Languedoc en de Provence. Dat in de mediterrane gebieden in die periode zulke lage temperaturen voorkomen is uitzonderlijk.

Zo werden in bepaalde wijngaarden in Corbières (Languedoc) 90-100% van de uitlopers verwoest. Dichter bij de zee bleven de wijngaarden gespaard. President Emanuel Macron bezocht een wijnproducent in de Languedoc wiens wijngaarden voor 80% werden geraakt.

Maar daarna kwam een 2e golf tussen 12 en 15 april. In de Loire was het die week tussen -2°C en -4°C en in de Champagne tot -5°C. Pas vanaf 17 april kwam er geen vorst meer voor. Direct daar op volgend werd het steunpakket van de regering door Jean Castex, de 1e minister, bekend gemaakt.

Ook wordt er over nagedacht om de AOC-regels tijdelijk aan te passen

Onderzoekers bestempelen dit als de ergste agronomische ramp van het begin van de 21e eeuw. Het is zelfs de eerste keer sinds 1947 dat de hele Rhônevallei en het Middellandse Zeegebied het slachtoffer zijn geworden van vorst.

Scroll naar top