Kennis maken met de nieuwe druivenrassen in Bordeaux

Facebooktwitterlinkedinmail

Door de klimaatopwarming zijn onderzoekers al een tijd bezig met het uitzoeken van druivenrassen die beter aangepast zijn aan een warmer klimaat dan enkele van de huidige rassen. Dit geldt o.a. voor merlot waarvan de alcoholgehaltes de laatste tijd een stuk hoger zijn geworden. Wijnen met 15,5% zijn geen uitzondering meer.

Zes nieuwe rassen

Dit heeft er toe geleid dat er vanaf 1 januari 2021 zes nieuwe rassen zijn toegestaan door de INAO, de Franse organisatie die de appellations beheert. Deze nieuwe rassen mogen in totaal voor 10 % aanwezig zijn in de blends van Bordeaux en Bordeaux Superieur. Wijnproducenten mogen maximaal in totaal 5 % van deze rassen in hun wijngaarden aangeplant hebben.

Van deze nieuwe rassen zijn er vier rood en twee wit. Voor rood Marselan, Touriga Nacional, Castets en Arinarnoa en wit Alvarinho en Liliorila.

Nieuwe rode druiven in de Bordeaux

Marselan is een kruising tussen Cabernet Sauvignon en Grenache en heeft kleine druiven waarvan rijke, diepgekleurde wijnen gemaakt kunnen worden met veel body en soepele tannines. Het is een laat rijpend ras en daarom goed bestand tegen een warmer klimaat.

Touriga Nacional is een Portugees ras en de belangrijkste ingrediënt voor de betere ports en is ook een verplicht ras in rode Dão.

Castets is een ‘vergeten druif’ die waarschijnlijk uit de Gironde streek of Pyreneeën komt. De wijnen hiervan hebben veel kleur en kunnen goed ouderen.

Arinarnoa is een kruising tussen Tannat en Cabernet Sauvignon en een laat uitlopend ras. Er kunnen wijnen met structuur van worden gemaakt met stevige tannines en een goede zuurgraad.

Nieuwe witte druiven in de Bordeaux

Van de witte druiven is Alvarinho een ras uit Noord Portugal en Galicië in ZW Spanje, waar hij bekend is onder de naam Albariño uit het Rías-Baixas gebied. Een enigszins aromatisch ras met goede zuren.

Liliorila is een kruising van de onbekende Baroque (een druivenras uit ZW Frankrijk) en Chardonnay waarvan krachtige, aromatische witte wijnen gemaakt kunnen worden met een relatief laag zuurgehalte.


Bron: La Revue du Vin de France, Decanter

Scroll naar top